Kako postati motiviran?

Kako postati motiviran?

Živimo v svetu, v katerem je spreminjanje edina stalnica. Nemogoče je nadzorovati vse, kar nas obdaja. Čas, v katerem smo se znašli sedaj, ponuja še toliko več preizkušenj in negotovosti. Marsikdo med nami je ob tem izgubil voljo, smer in motivacijo.

Motivacija je psihološki proces, ki nas spodbuja in usmerja, da ravnamo v skladu s svojimi cilji, željami, potrebami in notranjo kontrolo. Zastavlja se vprašanje, kako aktivirati svojo notranjo, intrinzično, motivacijo v času tako hitrih in temeljnih sprememb?

Danes je na voljo nešteto programov, tečajev, knjig, meditacij, terapij, treningov in praks. Toliko tega ta svet poprej še ni ponujal. Živimo v dobi obilja, lahko bi rekli že celo preobilja. Mojstrstvo je med neštetimi možnostmi izbrati pravo stvar zase in se zato odreči premnogim drugim vabljivim ponudbam. Toda, kako to storiti, kako prav izbrati? Tako da prisluhnemo sebi, odgovor je namreč že v nas samih.

Kako slišati sebe skozi ves ta hrup?

Vitalni Coaching vam skozi proces samospoznavanja lahko pomaga, da sebe tudi bolje slišite. Preden pa se podate na to vznemirljivo pot, vam predlagam malone smešno preprost, dostopen in preverjen način, kako v sebi ponovno vzbuditi notranje hotenje, ki v nas vodi k cilju usmerjenemu vedenju – motivacijo.

Prakticirate lahko hvaležnost. Čeprav precej izzivalna v časih, ko se zdijo nekatere okoliščine nevredne naše hvaležnosti, je hvaležnost kot način življenja tista sila, ki v naše življenje priteguje še več razlogov za našo hvaležnost. Podobno se namreč privlači. Bolj kot smo hvaležno naravnani in cenimo vse, kar že je, kar že imamo, tem bolj v svoje življenje pritegujemo vse, za kar bomo še lahko hvaležni. Tako nas lahko življenje z manj našega napora nagradi z več obilja in z vsem tistim, kar nam vrača pristno zadovoljstvo in hvaležnost. Tako je krog sklenjen.

Kako torej prakticirati hvaležnost?

Preprosto in vztrajno: pričnite dan s hvaležnostjo! V mislih, še preden vstanete, poiščite za začetek vsaj tri stvari, za katere ste lahko hvaležni. Dobro je, če jih nato tudi zapišete. Z redno prakso, ko se nekoliko uigrate, bo teh razlogov toliko, da jih boste komaj lahko vse zaobjeli. Nato nadaljujte dan s hvaležno naravnanostjo. Ko sèdete v avto, se zahvalite za udobje tega vozila. Ko se lote dela, ste lahko hvaležni, da ga sploh imate, da imate službo, naročnike, stranke ... Bodite hvaležni za vsako prijazno besedo, ki vam jo nameni sodelavec, neznanec ali družinski član. Hvaležni ste lahko za dobro opravljeno delo, uspešen sestanek, sklenjen posel, družino, ki jo imate, stanovanje in toplino domače postelje. Hvaležnost ni odveč niti ob kritiki na vaš račun, saj vam lahko pomaga osvetliti del vašega vedenja, ki vas ovira na poti k uspehu ali k boljšim odnosom.

Kaj potrebujete za to?

Za začetek le nekaj radovednosti in zvezek, v katerega boste redno zapisovali svojo hvaležnost. Nato vztrajajte vsaj 21 dni. Tudi če vam kakšen dan ne uspe, vztrajajte dalje! 21 dni traja, da novost postane navada in nato še nekaj časa, da preraste v način življenja. In če takrat ne boste dovolj motivirani, da bi lahko premikali celo gore, se mi prosim oglasite in bomo skupaj pogledali, kaj vas je na tej poti zadržalo, prav?